English
» Sivukartta » Kirjaudu sisään» Rekisteröidy
Print RSS-feed Share on Twitter Share on Facebook

Riko hiljaisuus ja ole osa muutosta

  • Jokaisen tulee puuttua perheväkivaltaan, tapahtui se sitten naapurissa tai ystävän tai sukulaisen perheessä.

    Erityisen tärkeää puuttuminen on, jos väkivallan keskellä on lapsi.

  • Tee lapseen kohdistuneesta pahoinpitelystä lastensuojeluilmoitus. Ilmoitus on syytä tehdä myös silloin, jos lapsi elää väkivaltaisessa kodissa.

    Jos kuulet tai näet väkivaltaa tai uhkailua, soita hätänumeroon 112.

Väkivalta perheessä tai muissa läheisissä suhteissä on asia, josta usein vaietaan. Vaikeneminen ei lopeta väkivaltaa. 

Väkivalta aiheuttaa sen osapuolille häpeän ja syyllisyyden tunteita - siksi siitä puhuminen on vaikeaa. Läheiset saattavat huomata, etteivät asiat ole kohdallaan, mutta saattavat sulkea silmänsä väkivallalta, koska eivät tiedä, miten voisivat auttaa. Jotkut empivät, koska pitävät toisen kotona tapahtuvia asioita yksityisinä.

Merkki perheessä tai läheisissä suhteissa tapahtuvasta väkivallasta voi olla esimerkiksi se, että läheisesi muuttuu pelokkaaksi ja eristäytyy. Hän saattaa esimerkiksi lopettaa yhteydenpidon. Pelokkuus saattaa näkyä niin, että hän säpsähtää, vaihtaa puheenaihetta tai alkaa käyttäytyä eri tavalla, kun kumppani tulee paikalle. Läheisesti saattaa selitellä ja vähätellä puolisonsa kurjaa käytöstä tai antaa erikoisia selityksiä mustelmiinsa.

Puhuminen ja huolen osoittaminen on tärkeää. Yritä tehdä se taitavasti. Älä syyllistä tai kyseenalaista läheisesi päätöksiä. Väkivaltaisen puolison haukkuminenkaan ei ole oikea tapa lähestyä. "No, miksi et jätä sitä?" tai "Mitä sinä olit tehnyt ennen kuin se löi?" -tapaiset kysymykset eivät auta.

Jos tilanne ei ole nyt akuutti, mutta olet läheisestäsi huolissasi, ota asia puheeksi. Vinkkejä puhumiseen löytyy kohdista

  • Tämän tekstin lähde ja lisätietoa huolestuneille läheisille:
    Naisten Linja on julkaissut oppaan väkivaltaa kohdanneiden naisten läheisille. Voit ladata oppaan pdf-muodossa ilmaiseksi tästä. Opasta on saatavilla myös ruotsin ja englannin kielellä.

 

 

 

Print RSS-feed Share on Twitter Share on Facebook