English
» Sivukartta » Kirjaudu sisään» Rekisteröidy
Print RSS-feed Share on Twitter Share on Facebook

Miksi turvasuunnitelma kannattaa tehdä?

Et voi poistaa läheisesi väkivaltaisuutta, mutta voit pohtia ja tehdä omia ratkaisujasi. Jos olet peloissasi ja joudut tekemään turvasuunnitelman omassa kodissasi olemista varten, kannattaa harkita lähtemistä turvaan jo tänään. Sinulla on oikeus turvalliseen elämään. Erityisen tärkeää se on silloin, kun perheessänne on lapsia. Väkivallalla on vakavat vaikutukset lapsiin.

Jos elät väkivallan uhan alla, opi näkemään väkivallan varoitusmerkit läheisesi käytöksessä, rauhoittamaan tilanne ja poistumaan paikalta.

Varaudu etukäteen, suunnittele ja tee turvasuunnitelma uhkaavien tilanteiden varalle. Kerro tilanteesta läheisillesi. Hae ammattiapua. Avun hakeminen on merkki siitä, että pidät huolta itsestäsi ja lapsistasi.

On tärkeää, että kaikki väkivaltaisessa perheessä elävät tekevät itselleen suunnitelman siitä, miten voivat turvata itsensä ja lapset tilanteiden uhatessa kärjistyä. Myös lasten ja nuorten on tärkeä tehdä oma suunnitelmansa. Väkivaltainen voi puolestaan suunnitella, miten voi hillitä itsensä ja välttää tilanteiden kärjistymistä väkivallaksi.

Turvasuunnitelma väkivaltaa pelkäävälle

Jos elät väkivallan uhan alla, mieti ja suunnittele etukäteen, miten toimit väkivaltatilanteessa ja miten estät vakavien vammojen saamisen. 

Voit tehdä suunnitelman kirjallisesti, mutta säilytä se paikassa, josta väkivallan tekijä ei sitä löydä (luotettavan ystävän tai sukulaisen luona). Käy turvasuunnitelma läpi ystäväsi tai mahdollisen työntekijäsi kanssa.

Jos sinulla on lapsia, mieti, miten saat myös lapset turvaan kanssasi.

Muista, että avun hakeminen ei ole heikkoutta, vaan merkki siitä, että pidät huolta itsestäsi ja lapsistasi uhkaavassa tilanteessa.

Voit tehdä turvasuunnitelman kirjallisesti (linkki löytyy sivun alapuolelta).

Turvallisuutesi vahvistamiseksi suunnittele ja mieti ainakin seuraavia asioita: 

 • Kun näet uhkaavia tilanteita edeltäviä merkkejä puolisossasi, pyri rauhoittamaan tilanne ja/tai lähtemään lasten kanssa pois kotoa.
  (Lue lisää: Jos olet päättänyt muuttaa pois kotoa)
 • Miten pakenet kotoa tilanteen niin vaatiessa? Mikä on turvallisin ja nopein tie ulos? Pidä valmiina ja helposti mukaan otettavana lääkkeitä, vaihtovaatteita, hammasharja, rahaa ja tärkeät paperit. Jos pakkaat ne valmiiksi laukkuun, piilota laukku tai säilytä sitä esim. ystäväsi luona.
 • Minkä syyn turvin pääset lähtemään kotoa, ennen kuin tilanne muuttuu uhkaavaksi? Voitko esimerkiksi lähteä viemään roskia, ulkoiluttamaan koiraa tai kauppaan?
 • Mieti etukäteen jokin koodi (esimerkiksi sana tai merkki), jota sinä tai lapsesi voivat käyttää merkkinä toisillenne, sukulaisille tai ystäville, jotta he voivat kutsua apua.  
 • Mikä on kotisi turvallisin huone? Huoneessa ei saa olla vaarallisia välineitä tai teräaseita (ei esim. keittiö) ja sieltä täytyy olla pakotie ulos (esim. kylpyhuone on huono). Tee tästä huoneesta turvapaikka, jonne vetäydyt tilanteen niin vaatiessa.
 • Kenen luo voit mennä, jos joudut pakenemaan? Kenelle voit soittaa, kun tarvitset tukea? Puhu asiasta ystäville, sukulaisille tai naapureille. Jos läheisesi eivät tiedä tilanteestasi, he eivät voi auttaa. Tallenna numerot (salanimillä) kännykkääsi tai tee aina mukana oleva lista numeroista. Voit pyytää naapuria soittamaan poliisille, jos he kuulevat huolestuttavia ääniä kodistasi.
 • Kenelle voit kertoa väkivallasta ja sopia avun kutsumisesta (esim. kuullessaan asunnostanne epäilyttävää melua)?  
 • Ota selvää paikkakuntasi palveluista väkivaltaa kokeneille. Kirjoita kännykkääsi (salanimellä) esim. turvakodin puhelinnumero ja osoite. Voit soittaa ja keskustella tilanteestasi henkilökunnan kanssa etukäteenkin saadaksesi informaatiota asiassasi. Yhteystietoja löydät Mistä apua? -sivuilta tai paikkakuntasi www-sivuilta. Tallenna tärkeät numerot kännykkääsi.
 • Keskustele lasten kanssa kotona tapahtuvasta väkivallasta ja kuinka aiot hätätilanteessa turvata itsesi ja lapsesi. Kerro, että saatatte joutua lähtemään kotoa äkkiä. Kerro, miten saat heidät mukaasi turvaan. Kerro, että jos joudut pakenemaan ilman lapsia, tulet hakemaan heidät luoksesi niin pian kuin mahdollista.
 • Opeta lapsille mitä he tekevät, jos he ovat uhkaavassa tilanteessa etkä itse ole kotona tai sinä tarvitset apua. Kerro, mihin he voivat mennä turvaan.
 • Tee lista hätänumeroista. Opeta lapset soittamaan hätänumeroon ja läheisille.
 • Pysy selvin päin. Päihtyneenä et pysty turvaamaan yhtä hyvin itseäsi ja lapsiasi. Päihteiden käyttö ei ole ratkaisu vaikeaan elämäntilanteeseen.
 • Missä voit turvallisin mielin säilyttää kirjallista turvasuunnitelmaa (kotona / ystävän luona)?
 • Missä voit säilyttää käsilaukkua tai turvalaukkua (kotona / ystävän luona)? Suunnittele, miten saat lähtiessäsi mukaan rahaa, tarvitsemasi tärkeät paperit, muut tarvikkeet ja lääkkeet.
 • Jos kumppanisi ei enää asu kanssasi, miten varmistat turvallisuutesi kotona (lukot, avaimet, hälytysjärjestelmät jne.)?
 • Kirjaa ylös uhkaukset ja väkivallanteot kuvauksineen, päivämäärineen ja kellonaikoineen. Säästä teksti- ja sähköpostiviestit ja tallenna puhelut. Ne ovat tärkeää todistusaineistoa rikosilmoitusta varten. Saatat haluta tehdä sen myöhemmin, vaikka juuri nyt olisit toista mieltä. Pyydä ja säästä myös lääkärintodistukset. Ota nämä paperit mukaasi, jos pakenet kotoa.

YLEINEN HÄTÄNUMERO ON 112

Jos harkitset turvasuunnitelman tekemistä, mieti myös, miksi et lähtisi turvaan jo tänään?
 

» Kirjallinen turvasuunnitelma (pdf)

Print RSS-feed Share on Twitter Share on Facebook