English
» Sivukartta » Kirjaudu sisään» Rekisteröidy
Print RSS-feed Share on Twitter Share on Facebook

Mitä on perhe- ja lähisuhdeväkivalta?

  • Perhe- ja lähisuhdeväkivalta tarkoittaa sitä, että joku perheenjäsen (isä, äiti, sisko, veli) tai jokin muu läheinen ihminen (esim. serkku, isovanhempi) käyttää henkistä tai fyysistä väkivaltaa toista perheenjäsentä kohtaan.  
  • Usein väkivaltana pidetään vain fyysistä väkivaltaa, kuten esimerkiksi lyömistä, potkimista tai tukistamista. Väkivalta voi olla kuitenkin muutakin kuin fyysisiä jälkiä jättävä teko. Kaikki, mikä on tahallaan tehty toisen satuttamiseksi tai mielen pahoittamiseksi, on väkivaltaa. Väkivaltaa ovat myös pelottelu, uhkailu ja rajoittaminen.
  • Seurusteluväkivallassa tekijänä on tyttö- tai poikakaveri.

 

Kaikki väkivalta on väärin ja ihmisoikeusrikkomus. Väkivalta on myös rikos. Pahoinpitelystä voit ilmoittaa mm. poliisille ja lastensuojelun sosiaalityöntekijälle.

Vanhempien, opettajien tai muiden kasvattajien tavallinen toiminta ei ole väkivaltaa. Esimerkiksi komentaminen läksyjä tekemään tai pieni viikkorahamäärä ei tarkoita, että sinua kohtaan oltaisiin väkivaltaisia. Väkivaltaan liittyy turvattomuutta ja pelkoa.

Turvallisessa kodissa voit olla oma itsesi ja tunnet olosi hyväksi ja turvalliseksi. Jos kotona on väkivaltaa, perhe tottu elämään pelossa ja varoo antamasta suuttumiselle aihetta.

Jos elät väkivallan uhan alla, ota asia jo tänään puheeksi jonkun luotettavan aikuisen kanssa. Voitte yhdessä ottaa yhteyttä poliisiin, sosiaalityöntekijään tai turvakotiin (apua-osio). Voit jutella asiasta myös täällä Nettiturvakodissa varaamalla keskusteluajan.

Katso myös, miten väkivalta kotona vaikuttaa lapsiin. 

 

Print RSS-feed Share on Twitter Share on Facebook