English
» Sivukartta » Kirjaudu sisään» Rekisteröidy
Print RSS-feed Share on Twitter Share on Facebook

Mitä voin tehdä, jos poika- tai tyttökaverini on väkivaltainen?

Tässä on vinkkejä asioista, jotka kannattaa muistaa, jos kotonasi tai seurustelusuhteessasi on väkivaltaa. Muistathan, että väkivalta on aina väärin ja sinun tulee saada elää turvassa, ilman pienintäkään pelkoa!

 • Mene turvaan

Jos olet välittömässä vaarassa, soita 112. Jos tilanne ei ole akuutti, tee itsellesi turvallisuussuunnitelma. Sovi perheesi ja ystäviesi kanssa, että voit mennä heidän luokseen, jos et ole turvassa.On tärkeää, että olet turvassa. Jos sinulla on sisaruksia, katso että myös he ovat turvassa (tee turvasuunnitelma).

 • Pidä puhelintasi mukanasi ja varmista, että siinä on tallennettuna tärkeät puhelinnumerot (perhe, ystävät, turvakoti).

Jos epäilet, että poika- tai tyttökaverisi tarkastaa puhelintasi, keksi turvakodille jokin muu nimi. Voit myös sopia perheesi ja ystäviesi kanssa jonkin sanan tai merkin, jonka voit vaaran tilanteessa sanoa tai näyttää heille. Pyydä heitä ilmoittamaan poliisille olinpaikkasi, jos ilmaiset heille tuon sanan tai merkin.

 • Keksi jokin tarina tai syy lähteä paikalta nopeasti, jos tilanne tulee uhkaavaksi. 
 • Älä jää yksin, kerro muille tilanteestasi. 

Ihan ensimmäiseksi päätä, ettet jää yksin asian kanssa. Mieti, kuka läheisesi on luotettava ja voi auttaa sinua. Puhu asiasta hänen kanssaan heti tänään. Vaikka suhteestasi puhuminen tuntuisikin ikävältä, puhu silti niin monelle kuin mahdollista (perhe, ystävät, koulun henkilökunta).  

Myös nettiturvakodissa on keskustelupaikkoja ammattilaisten tai toisten väkivaltaa kohdanneiden kanssa.

 • Hae apua

Hae itsellesi apua. Jos väkivaltaa on kotonasi, kerro auttavista tahoista myös sisaruksillesi.

 • Pidä huolta itsestäsi

Väkivalta satuttaa, vaikka se ei edes kohdistuisi sinuun. Pahaa oloa ja mieltä on tärkeä oppia purkamaan niin, ettei samalla satuta itseään lisää.

 • Hae tietoa

Perhe- ja lähisuhdeväkivaltaa on monenlaista. Etsi tietoa väkivallasta

 • Väkivalta on väärin

Väkivalta on loukkaus ihmisoikeuksia vastaan ja rikos. Sitä ei pidä hyväksyä. Fyysinen väkivalta on yleisen syytteen alainen rikos. Esimerkiksi pahoinpitelystä, uhkailusta, kotirauhan rikkomisesta ja raiskauksesta voi tehdä rikosilmoituksen.

 • Huolehdi, että käytät tietokonetta, sähköpostia ja internettiä turvallisesti.

Turvallisin ja paras tapa varmistaa, ettei kukaan saa tietää käyneesi näillä tai muilla vastaavilla sivuilla, on käyttää ystäväsi, kirjaston, koulun tms. tietokonetta.

Tietokoneen välimuistiin tallentuu automaattisesti koneella luettuja sivuja. On mahdollista, että välimuistiin tallentuu sellaisia tietoja ja sivuja, joita et halua muiden näkevän ja tietävän. Siksi sinun kannattaa tyhjentää välimuisti aina, kun olet käynyt sivuilla, joiden käytön haluat salata muilta. Tyhjennä välimuisti myös aina, kun olet käsitellyt sivuilla yksityisiä tietojasi.

Lisää tietoa välimuistin tyhentämisestä.

 • Säilytä todisteet

Säilytä kaikki pelottavat ja uhkaavat viestit, kirjeet tms., mitä voi käyttää todisteena kokemastasi uhasta. Niitä voidaan käyttää todisteena esim. haettaessa lähestymiskieltoa tai oikeusprosessissa.

 • Muista, että sinä olet tärkeä

Sinun ei tarvitse käyttäytyä kenenkään määräysten mukaan. Sinulla on lupa ilmaista mielipiteitäsi ja uskomuksia. Sinulla on oikeus viettää aikaa ystäviesi kanssa. Sinä ansaitset hyvää kohtelua, arvostusta ja rakkautta. Sinun täytyy saada elää turvallisesti ja ilman pelkoa.

Jos mietit, onko se mitä kumppanisi tekee väkivaltaa vai ei, lue seurusteluväkivallan tunnusmerkit. Jos seurustelukumppanisi on millään tavalla uhkaava tai väkivaltainen, sinun ei kannata jatkaa seurustelua. Tyttö- tai poikaystävässäsi on varmasti paljon ihania puolia, ja hän on todennäköisesti hyvin pahoillaan tehtyään sinulle jotain kurjaa. Se ei kuitenkaan valitettavasti riitä. Väkivalta ei lopu itsestään. Sillä on taipumus lisääntyä ja muuttua vakavammaksi. Älä jää odottamaan sitä, vaan toimi heti. Kumppanisi olisi myös hyvä itse tajuta tilanne ja etsiä itselleen apua.

Muualla netissä:

» Tunnistatko väkivallan? (pdf)

Print RSS-feed Share on Twitter Share on Facebook