English
» Sivukartta » Kirjaudu sisään» Rekisteröidy
Print RSS-feed Share on Twitter Share on Facebook

Riitaa vai väkivaltaa?


Kaikissa perheissä aikuiset riitelevät ja kinastelevat, mutta vain joissain perheissä riidat johtavat väkivaltaan. Riitaan tarvitaan kaksi henkilöä ja siinä käsitellään heidän välisiään erimielisyyksiä. Riidan jälkeen palataan normaaliin arkeen.


Riidat ovat osa normaalia perhe-elämää - väkivalta ei. Ei edes silloin, kun toinen ihminen on tehnyt jotain hyvin pahaa.


Väkivaltaan tarvitaan vain yksi henkilö. Siinä halutaan pakottaa toinen ihminen johonkin, mitä itse tahtoo. Väkivallan kohde tuntee olonsa turvattomaksi ja alkaa pelätä.


On oikein ilmaista kaikkia tunteita - myös vihaa, mutta toisia ei saa satuttaa. Jos joku vihaisena satuttaa toista, hän tarvitsee apua oppiakseen hallitsemaan ja käsittelemään omia tunteita.


Vanhempien välinen väkivalta ei ole koskaan sinun syysi, vaikka olisit ollut miten tottelematon tai suoriutunut huonosti koulussa. Vanhempien välinen perheväkivalta ei myöskään lopu, vaikka yrittäisit olla kiltimpi ja kuuliaisempi.


Perheväkivaltaa ei tarvitse hävetä. Sinun perheesi ei ole paha tai huono, vaan se tarvitsee ulkopuolista apua tilanteen ratkaisemiseen.

Ei ole olemassa mitään hyväksyttävää syytä käyttää väkivaltaa toista ihmistä kohtaan.

 

Lähteet:

  • Tiina Holmberg: Lapset ja perheväkivalta, opas vanhemmille, lastensuojelun ammattilaisille ja muille lasten kanssa työskenteleville. Stakes / Naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisyprojekti. Lasten keskus, 2000.
  • Rautava & Perttu (toim.): Naisiin kohdistuva pari- ja lähisuhdeväkivalta. Käsikirja perus- ja täydennyskoulutukseen. Stakes / Naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisyprojekti. Helsinki 2002.Print RSS-feed Share on Twitter Share on Facebook