Nykyisin meistä jokainen jättää itsestään jälkeensä hyvin suuren digitaalisen jalanjäljen. Myös väkivallan tekijät käyttävät tätä mahdollisuutta hyväkseen ja väkivaltaa käyttävä voi jäljittää sinua ja käyttää väkivaltaa myös verkon kautta. Sinun kannattaa siten lukea tämä ohjeet huolellisesti ja parantaa niiden avulla digitaalista turvallisuuttasi. Mikäli sinulla on lapsia, käy digiturvallisuus läpi myös heidän kanssaan, ikä ja kehitystaso huomioon ottaen.

Naisten Linja on yhdessä Facebookin kanssa koonnut hyviä ohjeita nettiturvallisuuteen sekä oppaan nettiturvallisuudesta Facebookissa. Suosittelemme!

Tietokoneen välimuistiin tallentuu automaattisesti koneella luettuja sivuja. Jos sinua huolestuttaa, että saa tietää käyneesi näillä sivuilla, tyhjennä tietokoneesi, tablettisi tai kännykkäsi selaimen välimuistisi. Välimuisti kannattaa muutenkin tyhjentää säännöllisesti. Tyhjennä välimuisti myös aina, kun olet käsitellyt sivuilla yksityisiä tietojasi. Turvallisin ja paras tapa varmistaa, ettei kukaan saa tietää käyneesi näillä tai muilla vastaavilla sivuilla, on käyttää ystäväsi, kirjaston, koulun tms. julkista tietokonetta. Tässä ohjeita eri selainten välimuistin tyhjentämiseen:

 Ohjeita turvalliseen netin käyttöön

Huomioi, että tietokoneet ja älylaitteet tallentavat paljon tietoa siitä, mitä tietoa etsit netistä, sähköpostit joita kirjoitat, erilaiset viestipalvelut ja niiden viestit joita käytät ja lähetät, Skype-puhelut ja muut nettipuhelinpalvelut, nettiostokset, pankkiasioinnin ja monet muut aktiviteetit, joita netissä teet. Voit ottaa käyttöön erilaisia sovelluksia, joiden avulla voit esimerkiksi viestitellä turvallisesti ja käyttää älylaitettasi anonyymisti:

  • Wickr – Viestisovellus, jolla on erinomainen salaus. Voit itse päättää, kuinka kauan sovelluksen kautta lähetettyjä viestejä tai multimediaa säilytetään, ennen kuin ne tuhotaan lopullisesti.
  • Hotspot Shield VPN – Turvaa Wi-Fi-yhteydet silloin, kun käytät jotakin julkista langatonta verkkoa. Tällöin yhteys suojataan pankkitasoisen salauksen avulla, jolloin olet turvassa erilaisilta tietourkintakeinoilta.
  • Dashlane – Säilyttää salasanasi. Tallentaa ja lukitsee salasanat vaikkapa nettisivuille, pankkiin tai PayPaliin.
  • AxCrypt – Salausohjelma tiedostojen ja datan suojaamiseen.
  • GnuPG – Salaa sähköpostiliikenteen sekä tiedostot.

Muista aktivoida älylaitteesi ja puhelimesi paikannussovellukset. Näin voit löytää kadonneet älylaitteesi tai puhelimesi ja myös lukita se etänä, mikäli väkivallan tekijä varastaa tai vie sen luvatta.

Lataa puhelimeesi ilmainen 112 -sovellus. Mikäli joudut soittamaan hätänumeroon, käytä soittamiseen tätä sovellusta, niin hätäkeskus näkee suoraan sijaintisi.

Käytä eri sosiaalisen median, sähköpostin ja muiden netin palveluiden tileillä eri salasanoja. Mikäli väkivallan tekijällä on pääsy samalle tietokoneelle kanssasi, muista kirjautua palveluista aina ulos, kun olet lopettanut sen käytön. Suosi tietokonetta ja älylaitetta, johon väkivallan tekijällä ei ole pääsyä. Mikäli kirjoitat salasanat ylös, varmista ettei väkivaltaa käyttävä löydä niitä. Lue Viestintäviraston ohjeita hyvään salasanaan.

Tarkista sometiliesi yksityisyydensuoja ja asetukset. Muuta tilisi tarvittaessa yksityiseksi. Voit määritellä monessa palvelussa, kuka näkee julkaisusi. Esimerkiksi Facebookissa voit säätää kenelle jaat kuvasi, päivityksesi ja muut omat tietosi. Älä koskaan hyväksy ystäväksi tai seuraajaksi ketään, ketä et tunne, sillä väkivaltaa käyttävä voi pyrkiä käyttämään valeprofiilia seuratakseen sinua.

Suojaa älylaitteesi. Käytä esimerkiksi automaattista lukitusta, suojakoodia ja tietoturvaohjelmaa. Päivitä laitteesi säännöllisesti. Lataa sovelluksia aina vain luotettavista lähteistä.

Sähköpostit, tekstiviestit ja erilaiset pikaviestipalvelut eivät ole turvallinen keino viestiä luottamuksellisista asioista tai keskustella kohtaamastasi väkivallasta. Jos käytät näitä palveluita, käytä niitä mielellään turvallisella tietokoneella tai älylaitteella, johon väkivallan tekijällä ei ole pääsyä tai tietoa.

Verkko on nykyisin täynnä erilaisia vakoiluohjelmia, joita voi asentaa tietokoneelle ja älylaitteelle toisen tietämättä. Nämä vakoiluohjelmat voivat kerätä ääntä, kaiken mitä kirjoitat näppäimistöllä, gps-sijaintitietoja, eri palvelujen salasanoja ja tietoa siitä, mitä etsit verkosta. Riittää, että jätät esimerkiksi älylaitteesi kolmeksi minuutiksi vartioimatta ja siihen on tällä aikaa asennettu vakoiluohjelma. Älä myöskään ikinä asenna sovelluksia ja tiedostoja tietokoneeseen ja älylaitteeseesi kuin luotetusta lähteestä. Vakoiluohjelmien asentamiseen ei ole vaikeaa, joten siihen ei nykyisin enää tarvita tietokoneneron kykyjä. Vakoiluohjelma on yleensä älylaitteessa täysin näkymätön. Jos epäilet, että tietokonettasi tai älylaitettasi seurataan, voi olla vaarallista muuttaa nettikäyttäytymistä yhtäkkiä. Sinun kannattaa käyttää laitettasi normaalisti niin, ettei väkivaltaa käyttävä ala epäillä paljastuneensa. Käytä tällöin laitettasi vain tavalliseen, viattomalta näyttävään käyttöön, kuten tavallisiin some-viesteihin ja -päivityksiin, uutisten lukemiseen ja säätietojen etsimiseen. Käytä turvallista tietokonetta tai älylaitetta esimerkiksi kirjastossa tai läheiseltäsi lainaten etsiessäsi tietoa ja apua väkivaltaiseen tilanteeseen ja esimerkiksi uuden asunnon etsimiseen tai muihin käytännön järjestelyihin.

Vakoiluohjelman käyttö on Suomessa sallittu vain omassa älylaitteessa. Lisäksi toisen henkilökohtaisten viestien kuten sähköpostin, tekstiviestien ja erilaisten muiden viestipalveluiden viestien lukeminen on rikos, jolloin tekijä rikkoo kirjesalaisuutta. Tee näissä tilanteissa rikosilmoitus.

Suojaa henkilötunnuksesi, luottokorttitietosi sekä pankkitunnuksesi ja varo niiden joutumista väkivaltaa käyttävän haltuun. Henkilötunnuksella pystyy nykyisin tekemään verkossa paljon vahinkoa toiselle. Nämä kaikki voivat myös toimia taloudellisen väkivallan välineenä verkossa ja muualla.

Mikäli sinua vainotaan digitaalisesti, tutustu VARJO-hankkeen Digitaalinen vaino parisuhteessa -oppaaseen.

Tämän sivun lähteenä on soveltaen käytetty: The National Network to End Domestic Violence (NNEDV): Internet & Computer Safety