English
» Sivukartta » Kirjaudu sisään» Rekisteröidy
Print RSS-feed Share on Twitter Share on Facebook

Tervetuloa nuorten sivuille

Nuorten kohtaama väkivalta ylittää harvoin uutiskynnystä tai pääsee julkiseen keskusteluun. Keskustelut nuorten kanssa ja kurkistus netin keskustelupalstoille todistavat kuitenkin, että ilmiö on vankasti osa nuoruutta.

Nuoret kohtaavat väkivaltaa kotona (perhesuhteissa), koulussa, kaverisuhteissa, vapaa-ajalla, netissä ja mediassa. Osalle nuorista väkivallan kohtaaminen on arkea. On mahdotonta voida hyvin, harrastaa, nukkua tai keskittyä kouluun, jos elämä on turvatonta. Väkivalta kapeuttaa nuoruutta ja nuoren oikeuksia.

Väkivallan muodot ovat monet. Väkivalta voi olla fyysistä pahoinpitelyä, henkistä väkivalaa, jonka muotoina ovat esimerkikisi alistaminen, uhkailu, nöyryyttäminen ja itsetunnon musertaminen. Fyysiseen väkivaltaan liittyy aina pelko henkisen väkivallan muotona. Myös eristäminen sosiaalisista suhteista, pakottaminen taloudelliseen riippuvuuteen ja hoidon tai avun laiminlyönti ovat väkivaltaa. Väkivaltaan liittyy usein häpeää, pelkoa ja salailua, mitkä voivat johtaa eristäytymiseen.

Ongelman tunnistaminen omassa elämässä on vaikeaa, väkivalta asettuu osaksi omaa arkielämää ja ihmissuhteita. Väkivallalla on myös taipumus muuttua vakavammaksi. Ihminen tottuu väkivaltaan kaikissa sen monissa muodoissa. Siitä tulee osa elämää, arkipäiväinen asia, jonka kanssa opetellaan elämään ja selviytymään. Pelko on hyvin vallitseva ja merkittävä tekijä: ”Menen kotiin, koska en uskalla olla menemättä ja pysyn kotona, koska en uskalla lähteä.” Väkivalta kaventaa nuoren mahdollisuutta turvalliseen ja hyvään lapsuuteen/ nuoruuteen. 

Nämä sivut on suunnattu erityisesti nuorille ja löydät sivuilta tietoa nuorten kohtaamasta väkivallasta.


Print RSS-feed Share on Twitter Share on Facebook