English
» Sivukartta » Kirjaudu sisään» Rekisteröidy
Print RSS-feed Share on Twitter Share on Facebook

Kun kotona riidellään - Kuka voi auttaa?

Miksi aikuiset riitelevät ja mitä oikein on väkivalta?

Väkivaltaa on monenlaista: Haukkuminen, uhkailu, nöyryyttäminen, leikin kieltäminen tai omaan huoneeseen sulkeminen pitkäksi aikaa on väkivaltaa. Se on toisen vahingoittamista lyömällä, potkimalla, tönimällä, kuristamalla tai muuten satuttamalla. Myös huutaminen niin, että pelottaa, on väkivaltaa. Sisarusten väliset riidat voivat olla myös väkivaltaa, jos satutetaan ja lyödään tai haukutaan.

Lapsen huono hoito (kaltoinkohtelu) on myös väkivaltaa:
Lapsi ei saa ruokaa, vaatteita ei pestä, ei ole kotiintuloaikoja, lasta ei huomioida millään tavalla, eikä hänelle puhuta muuten kuin epäystävällisesti, lapsi joutuu huolehtimaan itse, että jääkaapissa on ruokaa tai huolehtimaan vanhemmistaan, jos nämä vaikka ovat juovuksissa. Kaikki tämä vaarantaa lapsen normaalin kasvun ja kehityksen, eikä se ole oikein.

Seksuaalisella väkivallalla tarkoitetaan: Toisen koskettamista paikoista, jotka ovat jokaisen ikiomia tai koskettamista tavalla, joka ei tunnu mukavalta.
Se voi olla myös pakottamista halailemaan tai pussailemaan, vaikka toinen ei halua. Aikuisten välisen riidan näkeminen on vahingollista lapselle!

Jos olet joitakin yllä kuvatuista asioista joutunut kokemaan, niin sinun on hyvä puhua turvallisen aikuisen kanssa.

Miksi aikuiset riitelevät ja onko se minun syyni?

Sinä et ole syyllinen aikuisten välisiin riitoihin. Et voi vaikuttaa siihen, että aikuiset riitelevä. Aikuiset eivät riitele siksi, että sinä olet olemassa. Riitojen syyt voivat tuntua sinusta vaikeasti ymmärrettäviltä ja turhilta. Joskus voi tuntua, että riitelemiseen ei ole edes syytä. Aina ei olekaan.

Aikuisten voi olla vaikea tulla toimeen keskenään, he eivät osaa puhua rauhassa keskenään ja silloin riitoja voi syntyä. Aikuiset kuitenkin ovat vastuussa riidoista ja selvittelevät ne keskenään.

Riidat ovat ikäviä ja pelottavia. Ne jäävät pitkiksi ajoiksi mieleen. Jos vaan pystyt, puhu vanhempiesi kanssa ja kerro, että kuulit riidan. Usein vanhemmat luulevat, että lapset nukkuvat. He eivät ehkä ymmärrä, että se on ollut pelottavaa kuultavaa, mutta kun kerrot siitä heille, he ymmärtävät kyllä. Vanhemmat osaavat myös lohduttaa !

Jos et voi puhua omien vanhempiesi kanssa, niin puhu kuitenkin asiasta jonkun sinulle tärkeän ja turvallisen aikuisen kanssa.

Onko minun elämäni enää koskaan onnellista?

Joskus riitely kotona voi aiheuttaa tunteen siitä, ettet enää koskaan voisi olla onnellinen. Parempia ja mukavampia aikoja on kuitenkin tulossa. Asioilla on tapana selvitä ja aikuiset pystyvät sopimaan asioistaan ja riidoistaan. He saattavat tarvita jonkun muun aikuisen apua, mutta kaikilla on varmasti sama tavoite - sinun hyvinvointisi.

Samalla tavalla kuin aikuiset tarvitsevat apua, niin sinäkin tarvitset aikuisen, jolle voit puhua tunteistasi, peloistasi, huolistasi ja asioistasi. Puhuminen helpottaa aina. Mitä enemmän pystyt puhumaan, sitä varmemmin selviät ja jonakin päivänä hymyilet.

Joka kerta kun puhut, sinun sydämesi kevenee, eikä sinun tarvitse kantaa koko ajan huolia mukanasi. Sinusta kasvaa hyvä ja normaali aikuinen, vaikka elämässäsi onkin sattunut ikäviä asioita. Olet kokemasi vuoksi vahvempi ja sinusta tulee selviytyjä! Voi olla, että jonakin päivänä voit auttaa samassa tilanteessa eläviä lapsia ja nuoria. Kertoa heille, että vaikeistakin kokemuksista selviää on mahdollista selvitä. 

Lähde:

Minun kotona riidellään. Pipsa Savolainen, lapsityöntekijä, Lahden ensi- ja turvakoti ry.

Print RSS-feed Share on Twitter Share on Facebook