English
» Sivukartta » Kirjaudu sisään» Rekisteröidy
Print RSS-feed Share on Twitter Share on Facebook

Minua pelottaa

Lapset voivat pelätä hyvinkin erilasia asioita - koulussa tai kotona. Pienikin pelko on asia, josta pitää puhua aikuisen kanssa. Usein jo se, että kertoo, auttaa ja tulee parempi olo.

Riitely ja huutaminen on ikävää kuultavaa ja voi tuntua sinusta todella pelottavalta. Pelkääminen on ihan normaalia ja sen saa sanoa ääneen. Usein lapset sanovat, että pelotti, kun ei tiennyt mitä sattuu ja ketä sattuu. Myös tämä pitää sanoa ääneen sitten, kun pelottava tilanne on ohitse. Myös jotkut Tv-ohjelmat voivat olla pelottavia, siksi niissä onkin ikäsuositukset. Älä myöskään suostu katsomaan ohjelmia aikuisen pakottamana. Jos joku pakottaa sinua, niin sinun on puhuttava siitä turvallisen aikuisen kanssa. Kuuntele sinun tuntemuksiasi pelon suhteen ja jätä väliin ohjelmat, joista tulee sinulle epämukava ja ahdistava olo.

Pelko on tunne, joka auttaa - se saa elimistön valppaustilan/vireystilan nousemaan ja sinun aistisi ovat silloin valppaana. Osaat toimia oikein ja saat myös rohkeutta ja viisautta, silloin kun pelottaa. Pelottavassa tilanteessa voi auttaa, jos löydät oman turvapaikan. Sen löydät harjoittelemalla niin, että suljet silmäsi ja vaellat mielessäsi paikkaan, joka on sinulle oikein rakas. Siellä on vain turvallisia ihmisiä ja ihania asioita, kauniita värejä ja ihania tuoksuja. Siellä voi olla myös sinun voimahahmosi, joka antaa sinulle voimaa. Pelottavassa tilanteessa voit hetkeksi mennä omaan turvapaikkaasi.Voit myös ottaa oman turvallisen lelun käteesi ja pitää sitä turvanasi. Oma lemmikkieläin voi olla myös sinun turvasi ja lohtusi.

Tallenna omaan puhelimeesi turvallisen aikuisen puhelinnumero. Hätätilanteessa voit soittaa hänelle. Myös hätäpuhelinnumero 112 sinun on hyvä muistaa, sinne voi soittaa ihan koska vaan, jos pelottaa.

Miltä pelko tuntuu?

Pelko ja ahdistus tuntuvat eri paikoissa. Voit vaikka piirtää oman kuvan ja siihen merkitä paikat, joissa pelko sinulla tuntuu.

 • Pelko voi tuntua vatsassa ja pää voi tulla kipeäksi.
 • Pelko voi saada sinut vapisemaan ja sinua voi palella kovasti.
 • Hengityksesi voi tihentyä ja sydämesi hakata tuhatta ja sataa.
 • Pelko voi saada mielesi levottomaksi ja sivulle voi tulla hyvin huono olo.
 • Pelko voi tulla myös uniisi ja voit nähdä painajaisia.
 • Joillakin lapsilla voi myös tulla pissat yöllä sänkyyn pelon vuoksi.
 • Pelko voi kulkea myös mukana kouluun, sinun voi olla vaikea keskittyä, ruoka ei maistu, väsyttää ja olet surullinen.
 • Pelko voi tehdä sinut vihaiseksi tai voi olla, että menet aivan lukkoon, etkä pysty puhumaan kenellekkään.

Peloista pitää puhua aikuisen kanssa. Jos vaan pystyt, puhu koulussa opettajasi kanssa. Opettaja ymmärtää silloin paremmin, jos vaikka et pysty keskittymään ja sinulla on rauhaton olo. Tai juttele terveydenhoitajan kanssa! Pääasia on, että puhut aikuiselle sinun peloistasi ja tunteistasi.

Sinulla ja kaikilla lapsilla on oikeus väkivallattomaan ja turvalliseen elämään. Turvallisissa ihmissuhteissa voit olla oma itsesi ilman pelkoa tai uhkaa!

Muillekin on sattunut samanlaisia asioita

Et ole ainoa, jonka kotona riidellään. Monet lapset ovat kokeneet saman kuin sinä, tässä viestejä heiltä:

 • ”Luulin, että oon ollu ainut lapsi jolle on sattunut ikäviä asioista ” Tyttö 9 v.
 • ”Koulussa puhuin opettajalle vaikka pelottikin puhua. Se ymmärsi ja soitti vanhemmille. Nyt mun elämä on parempaa ” Tyttö 10v.
 • ”Siskon kanssa me puhutaan kaikesta…me ymmärretään toisimme koska me tiedetään mitä on pelätä ” Tyttö 12v.
 • ”Vihaan mun isää ja sitten kun kasvan isoksi en koskaan ainakaan lyö mun lapsia ” Poika 10v.
 • ”Puhuminen on vaikeeta kun ei tiijä mistä alottas, mutta kun on kerran puhunnu niin uskaltaa puhua toistekkii” Tyttö 13v
 • ”Ihan kun hävettäs se mitä mulle on sattunnu vaikka ei se ole mun syytä, että kotona tapellaan ” Poika 10v.
 • ”Turvakodissa sain puhua sen työntekijän kanssa, tuli parempi olo! Niinku musta viitta olis pudonnu hartioilta” Tyttö 12v.
 • ”Mun elämä on nyt hyvin, vanhemmat on eronnu ja enää ei tartte kuunnella riitoja ” Poika 9v.
 • ”Ei lasta saa lyödä, lasta pitää suojella. Siksikin on uskallettava sanoa aikui-selle jos lyödään ” Poika 8v.

Lähde:

Minun kotona riidellään. Pipsa Savolainen, lapsityöntekijä, Lahden ensi- ja turvakoti ry.


Print RSS-feed Share on Twitter Share on Facebook