English
» Sivukartta » Kirjaudu sisään» Rekisteröidy
Print RSS-feed Share on Twitter Share on Facebook

Seksimaisteri-testi

Seksimaisteri

Väkivalta ja sen yritys on ihmisoikeusrikkomus ja rikos. Seksuaalista häirintää ja väkivaltaa on kohdannut valitettavan moni nuori. Kaikki ihmisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta loukkaavat teot ovat seksuaalista kaltoinkohtelua. Seksuaalisuuden kuuluu olla iloinen asia ja voimavara. Sen ei kuulu ahdistaa tai pelottaa. Seksuaalista kaltoinkohtelua ovat esimerkiksi epämiellyttävät puheet, viestit, koskettelu sekä seksuaalinen väkivalta. Jokaisella meistä on oikeus määrittää omat henkilökohtaiset rajamme.

1/6. Olen tietoinen omista rajoistani ja tunnen oikeuteni?
Hienoa! On tärkeää pohtia omia rajoja ja tiedostaa omat oikeudet. Näin on helpompi sanoa EI epämiellyttävissä tilanteissa ja tunnistaa vaaranpaikat. Tuntemalla itsesi voit myös nauttia seksuaalisuudestasi ja löytää sen iloiset puolet. Seksuaalisuuden kuuluu olla iloinen asia ja voimavara. Sen ei kuulu ahdistaa tai pelottaa.
Jokaisen ihmisen on tärkeää pohtia omia rajoja ja tiedostaa omat oikeutensa. Jos et vielä ole tehnyt tätä, tee se mahdollisimman pian. Tuntemalla omat rajasi ja oikeutesi, tunnistat paremmin myös vaaranpaikat ja uskallat sanoa EI epämiellyttävissä tilanteissa. Seksuaalisuuden kuuluu olla iloinen asia ja voimavara. Sen ei kuulu ahdistaa tai pelottaa.
2/6. Onko ok lähettää nakukuvia kumppanille?
Nakukuvien lähettäminen kumppanille on yleensä ok, jos molemmista kuvan saaminen ja lähettäminen on mukavaa ja vapaaehtoista. Kuvien lähettämiseen liittyy kuitenkin aina riskejä, joita kannattaa miettiä etukäteen.
Toisten mielestä nakukuvien lähettäminen kumppanille on ok. Tärkeää kuitenkin on, että kuvien saaminen ja lähettäminen on molemmista mukavaa ja vapaaehtoista. Jos kuvien saaminen tai lähettäminen tuntuu sinusta epämiellyttävältä, kerro siitä rohkeasti. Kuvien lähettämiseen liittyy myös aina riskejä, joita kannattaa miettiä etukäteen.
3/6. Pitääkö harrastaa seksiä, vaikka ei huvita?

Väärin. Seksin tulee olla aina vapaaehtoista ja sinulla ja kumppanillasi on oikeus sanoa ei kaikille seksuaalisille teoille – missä vaiheessa tahansa. Pakottaminen ja painostaminen on seksuaalista ja henkistä väkivaltaa. Et kai halua tehdä sellaista?
Loistavaa, juuri näin! Seksin tulee olla aina vapaaehtoista.
Joskus voi olla, että väsyttää tai muut asiat pyörivät mielessä. Silloin seksi voi myös olla hyvä tapa saada muuta ajateltavaa. Muistathan, että sinun ei kuitenkaan tarvitse suostua mihinkään mitä et oikeasti halua tehdä.
4/6. Missä vaiheessa on vielä ok sanoa EI?

Nyt meni pieleen. Seksin lopettamiselle ei ole määritelty tiettyä oikeaa kohtaa. Seksistä ja sen lopettamisesta voi päättää missä vaiheessa tahansa ja missä tilanteessa tahansa.
Nyt meni pieleen. Seksin lopettamiselle ei ole määritelty tiettyä oikeaa kohtaa. Seksistä ja sen lopettamisesta voi päättää missä vaiheessa tahansa ja missä tilanteessa tahansa.
Oikein. Seksistä ja sen lopettamisesta voi päättää missä vaiheessa tahansa ja missä tilanteessa tahansa.
5/6. Kuka päättää, päällä vai alla, edestä vai takaa?

Nyt meni vikaan. Seksissä on tärkeää kunnioittaa kumppania ja huomioida molempien toiveet.
Nyt meni vikaan. Seksissä on tärkeää kunnioittaa kumppania ja huomioida molempien toiveet.
Kyllä, juuri näin! Seksissä on tärkeää, että molemmat osapuolet nauttivat ja saavat iloa. Kerro rohkeasti mistä tykkäät ja mikä tuntuu sinusta hyvältä. Kuuntele myös kumppanisi toiveita.
6/6. Jos näet tai kuulet, että ystäväsi on kohdannut seksuaalista häirintää tai väkivaltaa, miten toimit?
Ei näin. Parhaiten autat ystävääsi kuuntelemalla ja tukemalla häntä, sekä kannustamalla häntä hakemaan apua. Voit myös olla ystäväsi tukena, kun hän kertoo asiasta tai kertoa ystäväsi puolesta. Luotettava aikuinen voi olla oma vanhempi, joku läheinen aikuinen tai koulun terveydenhoitaja.
Juuri näin. Parhaiten autat ystävääsi kuuntelemalla ja tukemalla häntä, sekä kannustamalla häntä hakemaan apua.
Onneksi olkoon!

Olet nyt Seksimaisteri, Onnea! Tunnet omat rajasi ja oikeutesi ja tiedät, että seksuaalinen häirintä tai väkivalta ei ole hyväksyttää missään muodossa. Tiedät myös, että toisen rajoja ja yksityisyyttä täytyy kunnioittaa kaikissa tilanteissa.

Kerrottakoon vielä, että seksuaalinen ahdistelu ja häirintä on rikos. Seksuaalisen häirinnän tai väkivallan kohtaaminen ei ole harvinaista. Tilanteet ovat hämmentäviä, pelottavia ja ne loukkaavat. Seksuaalisuus on erityisen henkilökohtainen ja yksityinen asia ja siihen kohdistuvat loukkaukset voivat tuntua erityisen pahalta ja ahdistavalta. Jos sinä olet kokenut seksuaalista häirintää tai väkivaltaa, laita sille stoppi ja hae apua! Auta myös ystävääsi, jos hän on joutunut väkivallan kohteeksi.

Print RSS-feed Share on Twitter Share on Facebook