English
» Sivukartta » Kirjaudu sisään» Rekisteröidy
Print RSS-feed Share on Twitter Share on Facebook

Huolestuneille läheisille

Jokaisen meistä tulee puuttua perheväkivaltaan. Jos väkivallan keskellä elää lapsi, puuttuminen on erityisen tärkeää. Väkivaltaa usen salaillaan ja häpeillään. Sen vuoksi siitä ei ole aina helppo puhua.

Jos olet huolissasi ja epäilet, että läheisesi elää väkivallan keskellä, ota asia puheeksi.

Sano huomanneesi, ettei jokin ole nyt kohdallaan. Voit kertoa olevasi huolissasi. Kysy väkivallasta suoraan, mutta ole ymmärtäväinen. Uhri saattaa kiistää asian, mutta anna hänelle viesti, että olet huomannut ja olet kuulolla, jos hän haluaa puhua asiasta joskus muulloin. Uhri voi myös pelätä puhumisen seurauksia. 

Asian puheeksi ottamisen tarkoitus on saada väkivaltaa kokenut pohtimaan asiaa, tunnistamaan tilanteen ja hakemaan apua. Uhri voi myös tarvita paikkaa, johon tulla tilanteen kärjistyessä, tai ihmistä, joka soittaa tarvittaessa poliisin nopeasti paikalle.

On tärkeää ottaa väkivallan kohde ja keskustelu väkivallasta vakavasti. Se, että väkivallan kohde saa puhua ja tulee ymmärretyksi, ovat tärkeitä askelia väkivallasta selviytymisessä. Kun keskustelet väkivallasta, älä etsi syytä väkivallan kohteesta tai etsi syitä väkivalle - tue väkivallan kohdetta ymmärtäväisesti.  

Merkki väkivallasta voi olla esimerkiksi, että ennen iloinen ja sosiaalinen ihminen muuttuu ahdistuneeksi, masentuneeksi, pelokkaaksi ja eristäytyväksi. Hän ei ehkä tapaa ystäviään tai sukulaisiaan tai yrittää miellyttää puolisoaan. Uhri saattaa säpsähtää, vaihtaa puheenaihetta tai alkaa käyttäytyä eri tavalla, kun kumppani tulee paikalle. Väkivallan merkkejä voivat olla myös toistuvat onnettomuudet tai fyysiset vammat kuten mustelmat, haavat, murtumat.  

Jos vanhempana, isovanhempana, kummina, opettajana tai muuna läheisenä olet huolissasi lapsen turvallisuudesta, ota nopeasti yhteyttä poliisiin tai sosiaaliviranomaisiin. Muista, että myös väkivallan todistaminen on lapselle vahingollista.

Jos kuulet esimerkiksi naapurista väkivallan ääniä, soita poliisille. Jos olet varma, että tilanne ei ole sinulle vaarallinen, voit myös osoittaa kuulevasi ja näkeväsi tilanteen esimerkiksi soittamalla ovikelloa.

Jos haluat keskustella tilanteesta väkivaltatyön ammattilaisen kanssa, voit soittaa turvakotiin tai voit varata nettikeskusteluajan nettiturvakodista.

Ota väkivalta vakasti: se on aina väärin.

Ota väkivalta puheeksi: sillä autat läheistäsi.

 

  • Lähde ja lisätietoa huolestuneille läheisille:
    Naisten Linja on julkaissut oppaan väkivaltaa kohdanneiden naisten läheisille. Voit ladata oppaan pdf-muodossa ilmaiseksi tästä. Opasta on saatavilla Naisten linjan nettisivuilla myös ruotsin ja englannin kielellä.
  • Lue myös tietoa täältä.
Print RSS-feed Share on Twitter Share on Facebook