English
» Sivukartta » Kirjaudu sisään» Rekisteröidy
Print RSS-feed Share on Twitter Share on Facebook

Jokaisella on oikeus väkivallattomaan elämään!

 

Uskalla hakea apua perheväkivaltaan

Onko joku läheisesi satuttanut tai pelottanut sinua? Tai oletko nähnyt, kun joku perheessäsi satuttaa toista? Oletko säikähtänyt omia väkivaltaisia ajatuksiasi tai käytöstäsi? Väkivalta satuttaa aina ja sen täytyy loppua. Katso tästä mikä kuvastaa tilannettasi juuri nyt ja hae rohkeasti apua. Sitä varten auttavia palveluita on olemassa: juuri sinua ja läheisiäsi varten.

Jotain pahoinpidellään juuri nyt: soita hätänumeroon

Jos kotonasi lyödään äitiä, isää, sisarustasi tai sinua itseäsi, niin pyri soittamaan mahdollisimman pian hätänumeroon 112. Jos koet olosi turvattomaksi, niin älä jää kotiisi vaan lähde hakemaan apua naapureilta, sukulaisilta, ystävien vanhemmilta tai vaikka lähikaupan myyjältä. Vaikka tuntisit olosi kuinka yksinäiseksi, on ympärilläsi aina aikuisia, jotka ovat valmiina auttamaan. Ja muistathan: sinulla ei ole mitään hävettävää.

Kotona on turvatonta: soita Turvakotiin

Kun olet soittanut hätänumeroon voidaan sinut, toinen vanhempasi ja sisaruksesi ohjata lähimpään Turvakotiin. Voit soittaa sinne myös itse, vaikka sinulla ei ole sisaruksia tai toista vanhempaa. Turvakotiin mennään yleensä aina yhdessä vanhemman kanssa, mutta työntekijät osaavat varmasti neuvoa mitä sinun kannattaisi tehdä ja mihin voit mennä. He osaavat myös kertoa kuinka saada mahdollinen lemmikkisi turvaan.

Turvakoti on paikka, jossa äidit tai isät lapsineen voivat asua silloin, kun kotona on väkivallan uhkaa. Turvakodissa ollaan useimmiten 2-3 viikkoa. Perheet nukkuvat turvakodissa yleensä yhdessä huoneessa. Lisäksi talossa on yhteisiä tiloja kaikille asukkaille kuten olohuone, keittiö ja sauna.

Voit ottaa Turvakotiin mukaan vaatteita, kirjoja, leluja, pelejä ja muita omia tavaroitasi. Turvakodista käydään myös töissä, koulussa ja päiväkodissa, joten voit ottaa mukaan myös esimerkiksi koulutarvikkeesi. Mutta jos et ehdi ottaa mitään mukaan, niin älä huoli. Saat kyllä turvakodista kaiken tarvitsemasi.

Sinä, sisaruksesi ja vanhempasi saatte turvakodissa majoituksen vähäksi aikaa sekä apua väkivallasta selviytymiseen. Työntekijät ovat ammattilaisia ja he ovat paikalla ympäri vuorokauden.

Jos kotisi lähellä ei ole turvakotia, niin ethän silti epäröi soittaa. Jokaisesta kunnasta löytyy joku paikka mihin voi päästä turvaan ainakin siksi aikaa, kun kotona selvitellään väkivaltatilannetta.

Turvakotien yhteystiedot

Kotona on ollut turvatonta: kerro tästä luotettavalle aikuiselle

Kun kenelläkään ei ole hätää juuri nyt, voit lähteä selvittämään tilannetta. Älä jätä asiaa salaisuudeksi, josta huolehdit yksin.
Jos mahdollista, ota väkivalta puheeksi kotona. Kerro äidille, isälle, isosiskolle tai -veljelle, että olet huolissasi. Kerro, mikä sinua pelottaa ja mietityttää. Miettikää yhdessä, mitä asialle voi tehdä.

Jos keskustelu ei johda kotona mihinkään tai et uskalla puhua huolestasi, mieti keitä turvallisia aikuisia lähelläsi on. Ovatko isovanhempasi sellaisia? Entä kummisi, opettajasi, harrastusohjaajasi, naapurisi tai kaverisi tai serkkusi vanhemmat?

Koulussa kodin tilanteesta voit kertoa kertoa esimerkiksi opettajalle, terveydenhoitajalle, koulukuraattorille tai – psykologille. Apua saa myös terveyskeskuksesta, lastensuojelun sosiaalityöntekijältä ja poliisilta. Muista, että väkivalta on väärin ja rikos.

Jos et ole saanut kerrottua asiasta vielä kenellekään, tee ainakin turvasuunnitelma vastaisuuden varalle.

Turvasuunnitelma lapselle
Turvasuunnitelma nuorelle

Tilanne kotona huolestuttaa: juttele ja hae apua nimettömänä

Jos ajatukset ovat solmussa etkä tiedä mitä tehdä, tule keskustelemaan chattiin täällä Nettiturvakodissa. Chatissa keskustelevat verkkoauttajat ovat turvakodeissa työskenteleviä väkivaltatyön asiantuntijoita, joilla on paljon kokemusta myös lasten ja nuorten auttamisesta.

Nettiturvakodin chatin kautta moni lapsi ja nuori on saanut rohkeutta hakea apua ja myös tietoa erilaisista avun mahdollisuuksista. Chat-keskustelu voi olla ensimmäinen askel kohti turvallista lapsuutta ja nuoruutta, joka on sinun ja aivan joka ikisen, perusoikeus. Voit myös purkaa ajatuksiasi sekä auttaa mahdollisesti muita keskustelupalstalla tai minun tarinani –sivulla.


Print RSS-feed Share on Twitter Share on Facebook